mandag 30. april 2018

Bergart stelnad magma

Sammansättning och bildning. En anatektisk magma blir till genom att äldre bergarter smälts ner, när en sådan magma stelnar blir det en anatektisk bergart.


De magmatiska bergarterna bildas ur stelnad magma (smält berg). Av dessa har de intrusiva magmatiska bergarterna stelnat (kristalliserat). En bergart som utgör kristalliserad eller glasigt stelnad magma.


Gångbergarter bildas när magma stelnar i en spricka i jordskorpan.

Sålunda finns bergarter, t. Några vanliga bergarter för byggnadsändamål Diabas. På så vis uppstod de första bergarterna. En magmatisk bergart bildas genom att magma som tränger genom jordskorpan stelnar. Extrusiva magmatiska bergarter bildas genom vulkanism, dessa kallas också för.


Har stenen kastats upp ur en vulkan kallas den vulkanisk bergart. Vad är det en vulkan likt den vi ser på Island nu spyr upp?


Under normala förhållanden när magma tränger in i jordskorpans undre delar, stelnar den långsamt till en jämn grovkornig bergart.

Stelnad lava bildar olika typer av magmatiska bergarter (efter ordet ” magma ”). Exempel på sådana stenar är pimpsten. Magman skyddas i regel av ett. Den här diabashättan benämns.


När gastrycket på en magma lättar under magmans transport upp genom jordskorpan frigörs de. Då platåbergen har en sorts skyddande hättor högst upp på diabasen, som är stelnad magma, har platåbergen kunnat bevaras. Lava är magma som nått markytan. En nästan stelnad bergart har en benägenhet att avge så kallade magmatiska.


Bergarterna skiljs även åt efter vilket djup de. Granit är en magmatisk bergart med stora ”korn”. Sprickor fyllda med stelnad magma låter oss. Nature Communications som avslöjar att styrkan hos den bergart som omger.


Landskapsstenar i Svealand. Den stelnar till sådana bergarter som den med graniten besläktade ryoliten och till vulkaniskt. Metamorfa bergarter är genom olika processer omvandlade bergarter t. Lavans egenskaper bestäms av dess sammansättning av bergarter, och hur djupt nere i jorden den bildats.


Generellt är lava som är rik på kvarts tjockflytande. Vad består glödande lava av?

Glödande lava är bergarter som är så heta att de smält, magma. Lavan kommer från jordens heta innandöme, där en stor mängd. Ibland kan samma magma eller lava skapa olika bergarter beroende på var de. Diabas bildas när samma magma som bildat gabbron pressas upp i sprickor och stelnar.


Man menade då att jorden från början varit ett smält klot som krympte när det stelnade och blev allt. Basalt vs granitjord består av tre slags stenar, sedimentära bergarter och metamorfa bergarter. Basalt bildas när magma kyler och stelnar på jordens yta. En tio meter hög lavafontän, Hawaii.


Ordet lava är både en benämning på bergartsmälta ( magma ) på eller ovanför jordens yta samt den bergart som denna smälta. Lavan svalnar och stelnar så småningom, och det är så vulkaner bildas.


Granit och Gnejs är vackra och hårda bergarter som står sig bra mot väder och vind. Granit bildas djupt ner i jordskorpan genom att smält magma stelnar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.