fredag 27. april 2018

Torka snickerivirke

Ofta krävs att virket vid tillverkningen håller en betydligt lägre fuktkvot. Därför måste snickerivirke torkas inomhus en tid före användningen. Valet av virke är mycket viktigt vid allt snickeri.


Olika träslag har skilda egenskaper. Ett par brädor från samma träd har. För att få snickerivirke av hög kvalitet måste det torkas långsamt tills det blir möbeltorrt. Torka trä - så undviker du fällorna.


Visst vet vi att virke ska vara torrt, men hur gör man? Torkning av trä är en ofta förbisedd process. Idag torkas virke företrädesvis i varmluftskammare. Fördelen med att torka virket till en.


Torka snickerivirke

Den kan ske i ett eller två steg. Förr var det vanligt att torka till exempel snickerivirke i två steg. Blir som sagt en bok om man ska skriva om allt. Såga medans stocken är rå.


Låt den inte torka för mycket innan sågning. På sågverk använder man sig av två. Träden sågades ner för tre veckor sedan och min plan var att torka dessa till snickerivirke för att lämna in för sågning.


Jag har tänkt göra 3st barstolar och tillverka sittsen av en grov björkstam som jag kapar i 8cm tjocka skivor. Hur ska jag bära mig åt för att torka. Iggesunds Sågverk tillverkar snickerivirke av Hälsingefura för möbler och interiörer såsom fönster, dörrar, trappor och golv.


Under förutsättning att virket kan delas – för att kunna torka på rätt sätt kan även förhållandevis klena stammar och grenar användas. Fint torkat snickerivirke Stockholm. Sök efter nya eller begagnade saker.


När jag torkat snickerivirke har jag strukit trögflytande lim eller vax på ändträet för att hindra alltför snabb uttorkning i ändarna. Snickerivirke som tas ur stocken genom kvarterssågning ger. För att kunna använda brädor till byggnadsmaterial måste de sedan torka under.


Torka snickerivirke

Att torka till den fuktkvot man vill uppnå ger bättre virkeskvalitet och dessutom är det onödigt att transportera en massa vatten till användaren. Slöjd och snickerivirke kan lufttorkas och sedan förvaras. Ett annat alternativ om du behöver torka större volymer är att ta kontakt med ett lokalt. Prislista massivt trä, ohyvlat.


Torka snickerivirke

Alla priser är per kvadratmeter. B markerade varor är beställningsvaror, leverans kan normalt ske 2-arbetsdagar efter beställning. Genom att klicka på pdf-ikonen i uppställningen nedan kan du ladda ner publikationen i pdf-format. Plywood MDF-Board Spånskivor Melaminbelagda Skivor Fanér Lamellträ Limfog Laminat Massivträ Byggplywood Flygplansplywood.


Om träets fuktkvot är högre än den så kallade jämviktsfuktkvoten kommer träet att torka och om den är lägre kommer träet att fuktas upp. Trämaterial till slöjd och konsthantverk Furu och andra massiva träslag. Huvuddelen av träslagen säljs torkade och kantade, några träslag som exempelvis lind.


Beständighet: Om aspvirke får tillfälle att torka ut efter varje gång det blivit fuktigt varar det länge, även utomhus. Här sågar man timmer som senare torkas, kapas och paketeras.


Exempel på snickerivirke är tryckimpregnerad furu samt ektrall.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.