mandag 30. juli 2018

Nordiska sagoväsen

Inom den nordiska folktron har det funnits mängder av olika, övernaturliga väsen varav somliga ansågs farliga och användes för att varna och skrämma folk. En fantastiskt vacker bok med sakligt återhållsamma faktatexter om både välbekanta och mer udda sagoväsen. Vår svenska och nordiska kulturella identitet hittar vi också i våra svenska namn och andra nordiska namn.


Det är lätt att glömma bort den rikedom av nordiska. Efter att ha sett den norska filmen Trolljägaren började jag fundera över nordisk folktro.

En lång tradition av sagoväsen, eller oknytt som det också kallas. Många av de sagoväsen som vi känner från den svenska eller nordiska mytologin är sådana som härstammar från folksagor. Med sina skildringar av nordiska sagoväsen, medeltida riddare. Traditioner och vardagsliv i Norden.


Här hittar du en massa information om olika former av naturväsen som vi trott på och som skrämt folk genom tiderna, som oknytt, älvor, drakar och trolldom. Karlssons bildberättelser befolkas av märkliga varelser som oftast liknar säregna sagoväsen och popkulturella ikoner.


Länge har de haft en självklart plats i barnböckerna.

Sagoväsen befolkar vuxenlitteraturen. Nordiska väsen on DigitalEscape. Trilogi om nordisk häxjakt och nordiska sagoväsenEbes förlagIntervju med Michèle Glatthrd om hennes historiska romansvit "Bärnstenar i vattnet", "Trollsländor. Varför har då så få av våra nordiska sägner och myter hittills fått liv på vita duken, trots att vi redan sett.


Här söker du efter böcker och andra medier. Du kan också söka efter bibliotek, evenemang och övrig information om Stockholms stadsbibliotek. Elin Säfström Jag vill undvika älvor! Andra ser tecken på våra nordiska sagoväsen i dimman, stenarna och de oförklarliga händelserna.


När började du intressera dig för väsen? Jag har alltid fascinerats av nordiska sagoväsen. En ung man med ett ovanligt förflutet. En extremt framgångsrik entreprenör.


Och så nordiska sagoväsen på det. Här finns inga alver, ingen parallell värld där världens undergång är nära. Här är nordiska sagoväsen i en idyllisk svensk sommar.


Aldrig kan man lära sig för lite om historia och sagoväsen.

En faktabok om flertalet olika sagoväsen, myter, framförallt om väsen i Nordens folktro. Man kan läsa om jättar, drakar, näcken och många fler.


Fick en ide för nått år sedan om att göra lite bilder om forn nordiska sagoväsen och med lite knorr av john bauers tuvstarr. Skogarna här omkring är fylld av. Se vch Lönnlövets Snoddas. Valparna är döpta efter väsen från nordiska sagor.


I närmare tio år har Håkan Vikström arbetat på de tavlor som nu visas upp på Galleri 1. Temat är natur och nordiska sagoväsen, jag gillar den magiska. Höstens kollektioner och couture signerad Sveriges främsta modeskapare samsas på samma scen som sagoväsen i modern. Filurdesign med Jullarna är ett gäng isländska sagoväsen med magiska krafter.


Sju stycken figurer som var och en innehar sin alldeles egen speciella styrka. Michèle är född och uppvuxen i Schweiz, vad har fått henne att skriva romaner om svensk historia och nordiskt mytologi och dess sagoväsen, som t ex Näcken?


Religionen som utövades i antikens Grekland innefattar den grekiska mytologin samt den kult och de ritualer som omgav den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.