torsdag 28. desember 2017

Slipa slaggsten

Som vi redan berättat för er så finns det mängder med olika användningsområden för slaggsten. Grön och blåaktig är vanligast men även andra nyanser kan förekomma.


Bergslagssten är tacksam att slipa och populär i smycken. Slaggsten från Övertorneå. Hej och välkomna till vårt lilla krypin här på Internet! Man orkar slipa i högst två timmar och ju mindre smycke desto mer jobb, säger Therése.


Idag muras inga hus längre med slaggsten. Hur slipa sten hittad på stranden? Kemisk sammansättning: mest SiOmed inslag av koppar. Har du ambitionen att slipa mycket stor stenar måste du gå upp till.


Brudkronan i Järnboås församling är en hyllning till forna tiders järntillverkning med stiiliserade masugnar och slipad slaggsten. Viktigt är att nämna att man numer inte får ta slaggsten, då den betraktas som fornlämning. Här är en ring i silver med en slipad blodstenskula. Slipad som ädelsten blir den mycket vacker och den uppmärksammas ofta utomlands, där sådan här sten inte finns.


På just det här glaset har jag bytt ut den slipade glasbiten mot en slipad slaggsten från Olofsfors. Visa alla inlägg av Mattias. Stenarna tar han hem, slipar och säljer. Glasarter och stuffer slipas med smergel, eller fint sandstensmjöl, och poleras med crocus martis.


Hennes smycken Oravaispärlan och Murankaret är tillverkade av slipad slaggsten från Oravais masugn och infattade i silver. Smyckeask medföljer med info om stenen. Det spelar ingen roll var Robin Nilsson, 1 är någonstans - han är alltid på stenjakt. Men samma kille sa till mig att jag trots det skulle vara tvungen att slipa.


Slipa slaggsten

Stockholmsgranit, Stockholm. Järnkisel och hematit, Långbans gruva, Värmland. Stenen i mitten är en slaggsten från en gammal. Någon gång på 60-talet fanns det en lokal guldsmed som gjorde smycken med slipad och polerad slagg istället.


Slipa slaggsten

Detta är andra setet som jag slipar och när det blev klart försvann det fort till en ny lycklig ägare. Bebyggelselämnig bestående av en husgrund av slaggsten ca 7xm. Helt slipad men med tydliga slagmärken. Armband med slipade stenar av slaggsten, så kallad bergslaggsten.


Slipad sten i diameter mm som är fattad med silver. Rund slipad sten med slät silverkant. Jag har hittat det droppformade hängsmycket med slipad slaggsten från Olofsfors bruk. Ett nytt oljat ekgolv fick slipas om, det var täckt vid väggen.


Slipa slaggsten

Sedan slipas de och tas med på mässor. Denna del slipas ned så att den blir lövtunn mot de utskjutande. Om man googlar på ” slaggsten ” och väljer ”bilder” så visas många olika. Pojken var bara fyra månader gammal då han misshandlades av sin pappa första gången.


Eugeniasmycken och smycken med slaggsten som dekor ingår också i det som. Jag hade den att slipas i Österbotten hos en företagare som slipar alla mina. Starka karlar bytte ut slaggsten runt Birgittas fina ”släntrabatt”.


Räcket och trappan upp till övre trädgård började slipas av inför oljemålning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.