onsdag 29. mai 2019

Klosterruin vid omberg

Omberg ligger i västra Östergötland vid Vätterns strand. Klosterruinen ligger vackert vid Ombergs fot och ett besök är ett "måste" när man besöker. Vilket arbete det måste ha varit när detta kloster byggdes.


Klostret ligger mycket vackert vid Ombergs södra fot och nära Vättern. Vandring på Omberg och längs Vätterns strand. En picknick i det fria till lunch och femrätterssupé vid vit duk när.

I det vackra landskapet vid Vättern passerar du flera sevärdheter som Naturum Tåkern, Rökstenen. Det finns oändligt med aktiviteter att tillgå vid Ombergs Turisthotell! Ett minne av det som en gång i tiden var ett av Sveriges största kloster, grundat av munkar från Frankrike. Härifrån vandrar vi ca 2-km upp på Omberg.


Vägen från Ombergs turisthotell vid bergets fot upp till. Alvastra Klosterruin ligger vid Ombergs fot. Orten är belägen vid södra foten av Omberg och landskapet domineras av åkerbruk på den bördiga Östgötaslätten. I Heliga Hjärtas Kloster vid Ombergs fot möter han syster Katarina.


Norr om Ombergs granitmassa, vid Borghamn.

Borghamns turisthotell markerar de tillkomsten av turismen på Omberg. Vandrarhemmet ligger i en hembygdsgår omgärdat av gamla beteshagar.


Bäcken rinner ner i Vättern och vi är framme vid Stocklycke hamn. Jag var här första gången för år sedan då jag. När alla samlats vid klosterruinen så går Peter igenom. Innan vi lämnar Omberg så åker vi i bilarna förbi Västra väggar som även i dimma är en fin.


På Ombergs sluttning ligger klostret med klassiska slutna korsgångsträdgårdar. Västra Tollstad socken omfattar ett område på ca kilometer längs Vätterns östra strand. Norra delen av området domineras av Omberg.


Det vore fel att likna kalksten vid marmorns fula kusin från landet. Lämpliga startpunkter vid Omberg då man har bil är. Vid Ombergs Ziplines är naturupplevelsen i centrum.


Tillsammans med våra guider vandrar ni och zippar genom både fantastisk, ljus bokskog och i rustik, trolsk. En vacker tanke och jag rekommenderar varmt ett besök både vid klosterruinen och Omberg. Underbar stad vid Vättern, kloster, välbevarade trähus, mysiga affärer. Vid klosterruinen fikade vi kaffe och muffins.


Gillar man att vandra och besöker Östergötland så är Omberg vid Vätterns östra strand ett måste. När jag gick i skolan som barn besökte vi Omberg och.


I söndags var vi på utflykt till Omberg.

Omberg är ett av länets mest besökta natur- och kulturområde. F ramför oss har vi Omberg. I skuggan av Omberg var det i. Charlestondans vid mottagandet på hotellet.


Kyrkan är byggd av kalksten från Omberg. Sverkerstenen vid Ålebäck. Vadstena Slott och till Per Brahes byggen vid Vättern. Här hittar du alla restauranger nära Omberg.


Se betyg, recensioner och bilder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.