tirsdag 26. november 2019

Klippa orkide rötter

Interflora har vackra Orkidéer. Ge presenten som alltid blommar. Svar: Du kan klippa bort torra och vissna rötter men de friska rötterna behöver orkidén för att kunna ta upp vatten och näring. Det låter däremot som att det.


Det beror ju lite på vilken sorts orkidé det är, men är rötterna döda, kan de alltid klippas bort.

Däremot bör man inte ta bort levande, friska rötter. Torra och döda rötter kan du klippa bort med en vass sax eller en sekatör. Men man klipper inte bort friska rötter. De är ju plantans hjärta och lungor.


Låt den sitta kvar tills den bildat minst två blad och lite rötter. Här följer en guide som visar steg för steg hur man planterar om sin orkide.


Om plantans rötter ser ut att behöva en större kruka.

Den är antiseptisk och ska hållas lite fuktig för bästa resultat. Klipp bort ruttna och döda rötter och plantera om i enbart vitmossa. Det finns inga inlägg med nyckelordet att visa just nu.


Eller också finns det poster med nyckelordet men dom är. Klipp av de rötter som torkat eller ser ut att ha ruttnat. Placera rotsystemet i en ny, genomskinlig plastkruka med snabbtorkande barkmix i botten. Den i särklass populäraste sorten i Norden är brudorkidén som trivs bra och.


Förr ansåg vi att orkidéer var ömtåliga växter som krävde regnskogsklimat inomhus för att trivas. Nu vet vi att det inte alls är så. Kan man i alla skeden av en orkideplantas livscykel (blommande, med ny blomstängel och ”vilande” planta) klippa av luftrötterna ? När jag bytar ut orkidee jorden så klipper jag av de rötter som ser. PLUS Johanna Möller uppmanade medfångar att ” klippa ” hennes mor - varnas.


Kuppen i fotobåset – visade hakkors och naket på rådhuset. Få växter är så lättskötta! Orkidéer kan till och med tåla att glömmas bort i ett par veckor, någon gång ibland.

Perfekt om man gillar att resa. I vilt tillstånd växer de flesta orkidéer i träd med fritt hängande rötter, luftrötter. Ett supertips och om du har en egen trädgår.


Den populära orkidén är både tjusig och lättskött. Men den behöver också omvårdnad och ett av de bästa tipsen för en välmående orkidé är – diskmedel.


Vad ska jag göra med orkidéns rötter ? Jag har en orkidé som har som stänglar som hänger ner från krukan. Orkidéexpertens bästa tips: så sköter du dina orkidéer. Så här vattnar du dina orkidéer, placerar dem, samt tips på hur du ska plantera om dem. Det rekommenderas ibland att man ska klippa av stängeln vid tredje leden.


Orkidéer har kallats "ungkarlsväxt" för att de är så lätta att ta hand om. Men ibland faller blommorna av och växten dör – utan att vi förstår.


Praktiska fickor med blixtlås och flera andra fack. Alla arter har dock vissa drag gemensamma. Till exempel har alla orkidéer samma knölartade rötter, som också kallas underjordiska stammar eller armrötter. Klippa eller inte klippa överblommade stänglar på orkidéer.


När blomningen är över ska man vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Blomlossning – klipp av stjälken. När en blomma lossnar från stjälken (eller torkar ihop helt) kan du antingen klippa av stjälken nere vid fästet.


Släng inte dina överblommade orkidéer – det går att få dem att komma igång igen. Annars när kompostsubstratet plantan växer i börjat förmultna, när det blivit trångt med rötter i krukan.


Klipp sedan bort alla torra, gamla rötter med en ren sax och plantera om orkidén i ny kompost. Rötterna kan sköta fotosyntesen. En del menar att man inte behöver klippa stängeln.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.